Dansk Suffolk
Start
Medlemmer
Engelsk
Nyheder
Landsskuet 2018
Aktive vædder
Overvejer får
Salg af avlsdyr
Salg af vare fra Suffolk
f
Billed galleri Bestyrelses nyt Import

Erfaringer fra import af væddere fra Tyskland

Vi syntes efterhånden det var svært at finde ny vædder til avlsbrug her i Danmark. Så derfor besluttede vi at det var tiden at finde nyt blod uden for landets grænser. Vi var 6 personer der tog afsted til Breiheim i Tyskland, i midten af december måned 2007, for at besigtige en stor Suffolk besætning. Det var vigtigt for os at vi havde garvede fåreavlere med der kunne hjælpe os med at finde de rigtige dyr. For jo flere øjne der ser jo bedre….

Hannelore og Rolf Breyhahn bød os velkommen og vi var imponerede over de fine dyr de havde. Vi kom lige i læmmetiden så vi fik virkelig set hvordan de holder dyr. Mange af deres Suffolk fik tit 4 lam og havde ikke besvær med at holde lammene i huld. Men skulle det ske at der ikke var mælk nok have han en speciel lammebar der var fri adgang til.

Moderfårene er resultater efter væddere der stammer fra England, Irland, Ungarn, Amerika, New zeeland og Danmark. Det var ikke nemt at vælge for det var meget gode dyr. Da vi har et problem med bløde koder her i Danmark skal vi kigge ekstra godt på at det ikke lige er det vi indfører, mere af. Men vi fik valgt fire rigtig fine dyr. Vædderne var født i tidsrummet 19/3 til 29/4 2007. Afstamning meget forskellig (dog 2 med samme morfar).Men fire forskellige væddere der kan arbejdes videre med. Og som ser ud til at udvikle sig i den rigtige retning.

22 december 2007 blev det indført mittefri periode i Danmark

Jeg havde den store fornøjelse at føre korrespondancen med Hannelore. Og vi aftalte at Rolf skulle komme til danmark med dyrene. For han havde både transporttilladelse og kørtøjet.  Dyrene ankom d. 26.1.2008. Og blev sat i karantene hos min nabo. Så der var indhusning og græs (når den tid kom.) Samt det vigtigste eget Chr. Nr. Jeg havde i god tid kontaktet Steen Kobberø og talt med ham om hvordan jeg skulle forholde mig. Bestilt de røde øremærker. Og ladet mig registrere som importør.

Vores Kredsdyrlæge kom derefter d. 30.1.2008 og satte røde øremærker i. Det var ikke den bedste start på et for mig vigtigt samarbejde mellem borger og myndighed. Jeg havde, syntes jeg selv, en god hygiejne standard opbygget, da det jo er vigtigt ikke at få evt. smitte bragt videre til de andre dyr herpå matriklen. Et sæt tøj og gummistøvler til dyrene herhjemme. Et sæt tøj og fodtøj til dyrene i karantæne. Omklædning i gangen herhjemme så jeg slet ikke kom i kontakt til mine dyr herhjemme. Og derefter havde jeg desinfektion at dyppe støvlerne i inden jeg gik ind i marken på naboens ejendom. Jeg fik at vide at jeg skulle klæde om på selve stedet hvor dyrene var. Og jeg kan godt fortælle at det fanme er koldt i januar måned.  Ikke nok med det så, fik jeg også at vide at vognmanden ikke måtte ha kørt dyrene ned på naboejendommen og han skulle ha holdt i danmark i mindst 48 timers karantæne.

Og herefter begyndte så problemerne: Jeg kunne ikke efter denne dato få nogen som helst kontakt til kredsdyrlægen. Hverken pr mail eller pr. telefon. Selv om jeg havde sendt de nye oplysninger. Hvad FANDEN gør man så ???? Vi var på daværende tidspunkt ikke klar over hvad der lå til grund for den manglende kontakt. Og fik intet at vide om hvorfor eller hvad der var galt.

Jeg kontaktede derefter Anne Nymand og hun tog derefter sagen i egen hånd. Og hun kontaktede vores kredsdyrlæge.

Vædderne blev testet for antistoffer mod Bluetongue virus 1 måned efter begyndelsen af den mittefrie periode var begyndt.

Desuden var vædderne testet for Brucella Ovis og Maedi i eksportbesætningen.

Krav til dokumentation overfor danske myndigheder.

Frihed for klovsyge, enzootisk abort, caseøs lymfadenitis og ondartet skab i de sidste 24 måneder

Ingen mistanker eller fund af scrapie i besætningen

Bevis for maedistatus (kan være svær, da de ikke har et tilsvarende program i udlandet men hvis der er flere blodtest gennem de sidste mindst 3 år, kan opnås midlertidig M3 eller er man nødt til at starte forfra) med M3 status.

Genotype test af vædderne (ikke nok at forældrene var blodprøvet genotype 1)

Behandling med avermectin præparat 2 gange med 7 dages mellemrum ved injektion (virkning mod orm og skab)

Stamtavle/ sundhedsdokument med oplysninger om dyrenes afstamning, fødselsdato, mærkning

Transportattest (Traces certificat manglede fra de tyske veterinære myndigheders manglende viden)

Dyrlægeattest (dyret undersøgt og fundet egnet til transport mm) 4 væddere kom som sagt til Danmark den 26/1 2008 og blev sat i isolation i en karantænebesætning indenfor beskyttelseszonen (Fyn).

Kredsdyrlægen kom som sagt og satte røde øremærker i den 30.1.2008 og checkede dokumenter. De var lige ved at ende under offentligt tilsyn som følge af de forkerte transportpapirer og manglede dokumentation for genotype af det enkelte dyr

Den 23/2 blev alle vædderne testet for antistoffer mod blue tongue virus og PrP genotype (scrapie)

3 væddere blev flyttet til karantænestald i Himmerland i naboboks til 3 får (i blue tongue fri zone) den 9/3 mens én fortsat blev i karantænen på Fyn, her blev sat 4 goldfår ned som selskab.

Vædderne fodret med hø, ensilage og blanding af byg, soja, grønpiller. mineraler og kraftfoder (de havde tabt sig noget i løbet af den sidste måneds virak)

Den ene vædder snottet så behandlet med antibiotika (vi tog ingen chancer) og ok efter 2 dage.

De 3 væddere blev vaccineret med porcilis T-Brand (2 gange) og behandlet med bayticol (lus), gødningsprøve blev testet for evt tegn på resistente orm (var jo behandlet to gange med avermectin lige inden de kom til Dk). Prøverne var negative.

Den 4 vædder blev også behandlet mod lus (bayticol) for det så ud som han havde lus.

Den 26/4 havde vædderne været i Dk i 3 måneder

Vædderne blodprøves for Maedi og BVD virus den 29/4 og karantænebesætningerne kommer i en betinget M3 status

Vædderne på græs den 30/4 uden tilskud dog den 4 vædder på fyn fik tilskud da han havde tabt sig en del.

De 2 væddere hjem til min egen (Anne Nymand) besætning den 21. juni, hvor de fik vitamin/ mineralbolus, blev klippet og sat til fårene den 18/7

1 vædder fik vitamin/ mineralbolus, blev klippet og hentet til Djursland den 13. juli

1 væddere kom til Vestjylland efter endt bedækning i min besætning den 14/9

26/1 2009 skal alle 4 væddere testes for Maedi endnu engang, hvorefter de berørte besætninger igen har almindelig M3 status og der igen kan udstilles mm.

Anne/Conny
 

Billed serie af vædder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-mail til: suffolk@suffolk.dk     Copyright 2007 Dansk Suffolk     Webmaster: jens.lauesen@suffolk.dk